Var snäll vänta medan ditt meddelande skickas...

Dela

Logotype

SJ stämplar in nyktert

SJ införde under våren 2017 obemannade och automatiserade dagliga alkoholkontroller för sina anställda. Alkotestsystemet ”Senseair Safe Start” säkerställer att alla lokförare i hela landet stämplar in nyktra innan ett arbetspass.

Med bara 33 obemannade enheter som täcker hela landet, kan all SJs lokförare alkoholtestas inför varje arbetspass. Dagliga alkoholtester har använts i många branscher, men såvitt jag vet har vi här det första rikstäckande, nätverksbaserade systemet som säkerställer nykterhet varje dag. Vid ankomstrapportering får lokförarna identifiera sig med ID-kort och sedan andas mot en sensor som kontrollerar att det inte finns någon alkohol i utandningsluften. Eftersom det varken behövs munstycke eller fysisk kontakt med någon del av systemet, är processen mycket snabb och hygienisk.
Utrustningen är väggmonterad i personalutrymmen och en ny användare kan testas var tionde sekund (upp till 360 personer i timmen) vilket gör att inga köer bildas.

Systemet är helt integrerat med den operativa trafikledningen och skickar en omedelbar avisering om alkohol upptäcks i ett test. På så sätt kan också eventuella tågförseningar minimeras, då åtgärder snabbt kan sättas in.

SJ har använt Senseair Safe Start sedan april 2016, för lokförare i region Götaland. Jag ser deras beslut att nu införa ett rikstäckande system som ett tydligt stöd för hela konceptet av dagliga alkotester. Vårt system är inte bara användbart inom transportbranschen, utan lämpar sig också mycket bra för andra områden, som byggindustri, räddningstjänst och logistikcentraler.
Raimo Gester, Head of Business Unit Alcohol Sensing

Låt oss mötas!

Det är fantastiskt att få erbjuda något som var omöjligt igår. Utmaningen är att förklara hur enkelt det är. Därför är vårt råd att du kontaktar oss så får vi visa hur det fungerar. Det kan börja med ett telefonsamtal där du bara vill ha svar på några frågor. Eller så kommer vi och lyssnar och hittar en lösning.